Go Back

Boerenquiche

Van oorsprong komt deze hartige taart uit het gebied de Lorraine in het Noordoosten van Frankrijk. De bekende ‘Quiche Lorraine’. Het mooie van het basisrecept voor deze hartige taart is dat je er eindeloos mee kunt variëren. De bodem, geraspte kaas en eimengsel blijven hetzelfde, de rest vul je zelf in. Gebruik alleen geen producten die veel vocht loslaten of bereid ze voor.  Onderstaand een recept voor een quiche met spek, prei en ui.
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Bakvorm (20-24 cm)
  • Snijplank en mes
  • Mengkom
  • Koekenpan

Ingredienten

  • 150 gram bloem
  • 75 gram roomboter
  • 3 eieren
  • 90-100 gram geraspte kaas
  • 100 gram spekblokjes
  • 50 gram gesnipperde ui
  • 100 gram prei in ringen
  • 125 ml creme fraiche
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf peper

Instructies

Voorbereiding

  • Zeef de bloem in een kom, voeg de boter in blokjes toe, waarna een snuf zout en 1 ei.
  • Kneed het mengsel met de hand tot een mooie deegbal. Pak het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast rusten (minimaal 2 uur voor gebruik)

Bereiding

  • Snipper de uit en snij de prei in ringen
  • Bak de spekblokjes in een koekenpan rustig uit. Voeg de ui en prei toe en bak even mee. Haal de pan van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en beboter een taartvorm.
  • Rol het deeg uit in een ronde lap van ongeveer 3 mm. Gebruik wat bloem bij het uitrollen om plakken te voorkomen. Bekleed de taartvorm.
  • Verdeel de geraspte kaas met de vulling over de taartbodem. Klop de 2 eieren goed los in een kom en klop de creme fraiche er vervolgens doorheen. Breng op smaak met zout en peper en giet het mengsel over de taartvulling.
  • Schuif de taart in de oven en bak in 25-30 minuten gaar en mooi bruin.

TIP! Deze quiche maak je ook makkelijk vegetarisch. Vervang de spek door groenten. Bijvoorbeeld in plakjes gesneden kastanjechampignons. Voeg naar wens noten toe.

    Trefwoord diner, frans, quiche