Voeg de Veluwe toe aan jouw aubergineschotel met de smaakvolle honing van Imkerij ‘t Haagje. Afhankelijk van waar hun kasten staan zorgen de bijen van imker Wilfred Muis voor heide-, linde- en bloemenhoning. Iedere soort met een eigen smaak, die jouw aubergines van een zoete, gouden glans voorzien. En van de perfecte nasmaak! Want deze honing wordt energieneutraal gemaakt, met liefde voor het vak, de bijen en de natuur.
De Echoput
in de zon
Imker Wilfred Muis houdt al ruim 50 jaar bijen. Wat in 1966 begon als hobby, is inmiddels uitgegroeid tot een kleinschalige imkerij in het buitengebied van Epe, met maar liefst 66 zonnepanelen. Hier haalt hij nog steeds even enthousiast honing, samen met zijn vrouw Gerda. Honingbijen zijn specialisten in het verzamelen van nectar en stuifmeel van bloemen. Hun vliegtocht, van bloem tot bloem, zorgt voor de bevruchting van andere planten; wat essentieel is voor het behoud van biodiversiteit op de Veluwe.
op rolletjes
Doordat Muis zijn circa 50 bijenkasten op karren heeft staan, kan hij deze makkelijk verplaatsen naar bloemrijke gebieden. Zo haalt hij in de lente fruitige bloemenhoning, door zijn bijenvolken op plekken met wilgen, paardenbloemen en fruitbomen te zetten. De Lindehoning komt van nabij zijn huis in Epe, waar de lindebomen in juni en juli bloeien. Dit zorgt voor een lichte, mintachtige honing. Op de heide tussen Tongeren en Wezep staan de bijen jaarlijks in augustus en september als de heide in bloei staat. Deze heidehoning is meer uitgesproken, kruidig en rijk aan mineralen.
Boeren & Streekproducenten
Aubergineschotel
Benodigdheden
- Een mooie schaal of schotel om het gerecht op te serveren.
Ingredienten
- 3 stuks aubergine
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 200 gram couscous
- 125 gram gedroogde vijgen in reepjes gesneden
- 75 gram pecannoten gehakt
- 200 gram geitenkaas gebrokkeld
- 1 eetlepel honing
- 2 handen rucola
- olijfolie
Instructies
Voorbereidingen
- Snijd de aubergines in de breedte in 1 cm dikke plakken. Zout aan beide kanten en leg op een schaal.
- Doe de couscous met wat zout, in een kom en giet hierop 4 dl kokend water. Roer af en toe door.
Instructies
- Dep de aubergines droog. Doe op de bodem van de pan wat olie en strooi wat kerrie. Leg hierop de aubergines. Bak deze en bestrooi de bovenkant ook met kerrie. Draai om wanneer ze mooi gebakken zijn en bak de andere kant. Als ze klaar zijn neem je een lepel honing en laat je deze over de aubergines druipen. Schud de aubergines zodat de honing verdeelt en leg ze op een schaal. Doe dit tot alle aubergines zijn gedaan.
- Maak de couscous los, meng met de pecannoten en de vijgen. En breng op smaak.
- Pak een ovenschaal en verdeel aubergines en couscous hierover. Crumble de geitenkaas erover en schuif in de oven zodat alles lekker warm wordt.
- Druip nadat je de schaal uit de oven hebt gehaald nog wat lepels honing over de schotel en serveer met rucola.
- De schotel kan ook eerder voorbereid worden.