Asperges, aardappelssalade en merquezworstjes
Witte asperges van eigen bodem zijn er maar een korte tijd in het jaar. Grijp in juni je laatste kans van dit seizoen en bereid jouw Veluwse asperge met een lekkere aardappelsalade. Van de zachte, zoete, delicate smaak geniet je nog meer, als je de werkwijze van Landbouwbedrijf Oude Ronde kent. Want dat maakt de nasmaak zo perfect.
De Echoput
Met eigen hark
Op het eeuwenoude cultuurlandschap de Wageningse Eng teelt Boer Han ten Ronde kleinschalig biologische asperges. In de asperges wordt niet gespoten. De enige toevoegingen zijn een jaarlijkse gift van magnesium/kalk, paardenstalmest uit de eigen pensionstallen en koeienstalmest van Bennekomse Boerderij de Hooilanden. Onkruid wordt bestreden met een speciale hark die Te Ronde zelf heeft ontwikkeld en meeveert achter de trekker. Zo blijven de breekbare asperges onbeschadigd.
Goed voor de streek
Naast de meerwaarde die dit heeft voor de natuur en kwaliteit van de asperges, is de Oude Ronde bijzonder verbonden met de streek. Ten Ronde wisselt de aspergeteelt af met die van granen. Dat is niet alleen goed voor de bodem, maar ook voor lokale ondernemers. Brouwgerst gaat onder andere naar de Wageningse Stadsbrouwerij voor streekbier en rogge wordt gemalen bij de Wageningse molen De Vlijt voor Bakker Stroop. Samenwerkingen om van de smullen!
Boeren & Streekproducenten
Asperges met aardappelssalade en merquezworstjes
Benodigdheden
Ingredienten
- 1 kg Asperges Oude Ronde
- stukje foelie
- 5 stuks Merquezworstjes Nieuwenburgt, EcoFields
Aardappelsalade
- 800 gr Aardappels in blokjes van 1,5cm De Kolke
- 1 Groene paprike Tuinderij Doorn
- 100 gr Ontbijtspek
- 1 Rode peper
- 500 gr Schapenyoghurt Ouwendorperhoeve
- 1 Citroen
- 2 eetlepels Mayonaise
- 1 Rode ui in ringen
- Olijfolie
- 2 eetlepels Gehakte peterselie Breng water met zout aan de kook en kook de aardappels gaar. Giet ze af en laat uitdampen.
Instructies
Aardappelsalade
- Breng water met zout aan de kook en kook de aardappels gaar. Giet ze af en laat uitdampen.
- Zet een koekenpan op het vuur met wat olijfolie en bak het spek rustig uit. Voeg de paprika toe en fruit deze mee. Als dit bijna klaar is de rode peper toevoegen en nog even meefruiten.
- Zet het gas uit en voeg de aardappels toe. Breng op smaak met wat olijfolie, peper en zout.
- Maak een saus van de yoghurt, mayonaise, peper, zout, gehakte peterselie en citroensap naar smaak.
- Doe de salade op een schaal, schenk de saus erover en voeg tot slot de uienringen toe.
Asperges en merquezworstjes
- Schil de asperges en verwijder de achterkant.
- Doe de asperges in de pan en zet ze net onder met koud water. Voeg zout en een stukje foelie toe. Doe de deksel op de pan en zet deze op het vuur. Als het water kookt, het vuur uitzetten. Na koken zijn de asperges na ongeveer 10-15 minuten gaar.
- Bak de worstjes in pan.